Ατομικές μπρουσκέτες με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και μαριναρισμένο λαβράκι

Υλικά

  • Ψωμί μπαγκέτα
  • 2 – 3 μελιτζάνες
  • 2 Αυγά
  • 1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 250 γραμμάρια ηλιέλαιο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 λαβράκι
  • 1 ποτήρι του νερού λευκό κρασί
  • Χυμός ενός πορτοκαλιού & ενός λεμονιού

Εκτέλεση

Για την μπρουσκέτα

  • Κόβουμε την μπαγκέτα σε φέτες μισού εκατοστού.
  • Τις βάζουμε σε λαμαρίνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 6 με 8 λεπτά ή μέχρι να φρυγανιστούν.

Για την μελιτζανοσαλάτα

  • Τρυπάμε τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και τις καπνίζουμε σε γκάζι.
  • Όταν μαλακώσουν τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε κρατώντας την ψίχα τους.
  • Με ένα μαχαίρι σπάμε την ψίχα μέχρι να πάρει μορφή πολτού.

Για την μαγιονέζα

  • Σε μπλέντερ βάζουμε τα αυγά, την μουστάρδα, το ξύδι και λίγο ηλιέλαιο.
  • Χτυπάμε ώστε να γίνει η πρώτη ομογενοποίηση.
  • Προσθέτουμε σταδιακά σε τρεις με τέσσερις δόσεις το ηλιέλαιο μέχρι να φτάσουμε στην επιθυμητή υφή.
  • Διορθώνουμε ενδιάμεσα την γεύση με αλατοπίπερο.

Για το λαβράκι

  • Φιλετάρουμε το λαβράκι και βγάζουμε τα κόκαλά του.
  • Το κόβουμε σε λεπτές φέτες και το βάζουμε σε μπολ με το κρασί και τους χυμούς.
  • Το αφήνουμε τουλάχιστον μία ώρα για να μαριναριστεί.

Στήσιμο πιάτου

  • Ομογενοποιούμε τον πολτό της μελιτζάνας με την μαγιονέζα σε ποσότητες κατά βούληση.
  • Παίρνουμε μια μπρουσκέτα και βάζουμε μία επαρκή κουταλιά μελιτζανοσαλάτας.
  • Τοποθετούμε από πάνω φιλέτα λαβράκι