Υλικά
- Ψωμί μπαγκέτα
- 2 – 3 μελιτζάνες
- 2 Αυγά
- 1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- 250 γραμμάρια ηλιέλαιο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 λαβράκι
- 1 ποτήρι του νερού λευκό κρασί
- Χυμός ενός πορτοκαλιού & ενός λεμονιού
Εκτέλεση
Για την μπρουσκέτα
- Κόβουμε την μπαγκέτα σε φέτες μισού εκατοστού.
- Τις βάζουμε σε λαμαρίνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 6 με 8 λεπτά ή μέχρι να φρυγανιστούν.
Για την μελιτζανοσαλάτα
- Τρυπάμε τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και τις καπνίζουμε σε γκάζι.
- Όταν μαλακώσουν τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε κρατώντας την ψίχα τους.
- Με ένα μαχαίρι σπάμε την ψίχα μέχρι να πάρει μορφή πολτού.
Για την μαγιονέζα
- Σε μπλέντερ βάζουμε τα αυγά, την μουστάρδα, το ξύδι και λίγο ηλιέλαιο.
- Χτυπάμε ώστε να γίνει η πρώτη ομογενοποίηση.
- Προσθέτουμε σταδιακά σε τρεις με τέσσερις δόσεις το ηλιέλαιο μέχρι να φτάσουμε στην επιθυμητή υφή.
- Διορθώνουμε ενδιάμεσα την γεύση με αλατοπίπερο.
Για το λαβράκι
- Φιλετάρουμε το λαβράκι και βγάζουμε τα κόκαλά του.
- Το κόβουμε σε λεπτές φέτες και το βάζουμε σε μπολ με το κρασί και τους χυμούς.
- Το αφήνουμε τουλάχιστον μία ώρα για να μαριναριστεί.
Στήσιμο πιάτου
- Ομογενοποιούμε τον πολτό της μελιτζάνας με την μαγιονέζα σε ποσότητες κατά βούληση.
- Παίρνουμε μια μπρουσκέτα και βάζουμε μία επαρκή κουταλιά μελιτζανοσαλάτας.
- Τοποθετούμε από πάνω φιλέτα λαβράκι